Geld verdienen met (reis)foto’s verkopen

In 2006 begon ik met het online verkopen van (micro)stockfoto’s, toen het hele concept nog in de kinderschoenen stond. Ik weet nog goed dat mensen om me heen zich afvroegen of dat nu echt zoden aan de dijk ging zetten. Ik kreeg immers maar tientallen centen per foto. En daarnaast, hoe ging ik ervoor zorgen dat ik goed zichtbaar werd in de zoekmachines van de stocksites? Toch bleef ik vertrouwen hebben in het concept geld verdienen met stockfoto’s verkopen. En gelukkig maar! Want in 17 jaar tijd heeft stockfoto’s verkopen me toch een slordige 45.000 dollar opgebracht.

Geld verdienen met stockfoto’s verkopen; passief inkomen

Ruim 45.000 dollar; dat betekent gemiddeld zo’n kleine 3000 dollar per jaar. Voor iets waar ik maar maar één keer werk voor heb gedaan, een vorm van passief inkomen dus. Passief inkomen staat immers voor een inkomen wat je periodiek ontvangt voor werk of een inspanning die je ooit in het verleden geleverd hebt. Niet dat ik daar echt bij stil stond toen ik ermee begon, het werd me eigenlijk de laatste jaren pas duidelijk. Na een paar jaar stopte ik namelijk met uploaden van foto’s. Ik kreeg kinderen, stortte me op het bloggen en fotografie werd een tijd lang “bijzaak”. Tenminste, als het gaat om fotografie tbv stockfoto’s verkopen. 

Stockfoto’s verkopen na lange tijd weer oppakken

Een aantal maanden geleden bedacht ik dat het misschien toch niet zo’n gek idee was om het weer een beetje op te pakken. Eigenlijk kwam dit doordat ik foto’s ging uploaden naar Print On Demand websites. Op dat moment dacht ik “waarom upload ik deze nieuwere foto’s ook niet naar stock?”. Ik ben in de afgelopen jaren weer meer gaan reizen en ook in het dagelijks leven ga ik veel op pad met mijn camera, ik heb dus heel veel nieuw beeldmateriaal. Tijd om weer eens in te loggen op de verschillende stocksites, een goed overzicht te maken van de hoeveelheid foto’s in mijn portfolios en naar de inkomsten te kijken. 

Kun je nog wel geld verdienen met stockfoto’s verkopen? 

Er is in de afgelopen 17 jaar veel veranderd in stockfoto land. Zo was het in de beginjaren alleen mogelijk om foto’s met credits te kopen. Je kocht als koper dus een tegoed bij een stocksite en met dit tegoed kocht je beeldmateriaal. Bij veel stocksites stond 1 credit gelijk aan 1 dollar. Voor 1 credit had je dan bijvoorbeeld een foto in lage resolutie. Hoe groter het beeldformaat, hoe meer credits je betaalde. Op een gegeven moment werden de abonnementen in het leven geroepen. Dat was voor de kopers perfect; voor een bepaald bedrag per maand kon je vele foto’s downloaden. Voor de verkopende partijen leek dit in eerste instantie minder interessant, het zorgde immers voor minder inkomsten per foto. Toch bleek verkoop via abonnementen geen heel slechte zet, niet voor mij althans. Er werden veel meer foto’s gedownload, kopers hadden immers het idee dat ze toch al betaald waren. Ik kreeg minder geld per foto, maar de grotere aantallen verkochte stockfoto’s zorgden toch voor een mooi passief inkomen.

Welke stocksites om je foto’s te verkopen

Als je nieuw bent in de wereld van stockfoto’s verkopen vraag je je vast af bij welke stocksite je het beste kunt beginnen. Er zijn er op het moment veel! Shutterstock, Adobe Stock en Getty Images zijn drie van de grootste stocksites. Of het handig is om je meteen bij de grootste stocksites aan te sluiten is de vraag. Ze verkopen veel foto’s maar hebben ook een gigantisch aanbod; lastiger dus om goed vindbaar te zijn. Om te beginnen kan het ook interessant zijn om je aan te sluiten bij de wat kleinere stocksites. De toelatingsprocedure is bij de kleinere stocksites vaak minder streng, evenals de selectieprocedure van afzonderlijke foto’s (elke foto moet worden “goedgekeurd”). 

Hieronder vertel ik je meer over de verschillende stocksites waar ik foto’s verkoop en wat ik tot nu toe heb verdiend met de verkoop van stockfoto’s op de betreffende sites. 

Foto’s verkopen via Shutterstock

Shutterstock is een stocksite waar ik vanaf het begin al graag mijn foto’s wilde verkopen. Het duurde echter twee jaar voor ik hier werd geaccepteerd. Bij aanmelden moest ik 10 foto’s uploaden waarvan er minimaal 7 moesten worden goedgekeurd. Keer op keer kwam ik niet door de aanmelding heen, totdat ik het met foto’s van modellen probeerde. Ik was al eerder op de hoogte van het feit dat Shutterstock graag foto’s met mensen wilde toevoegen aan hun aanbod. In 2008 al bleken de collecties met tropische stranden, landschappen en dieren flink verzadigd. Een tip dus: probeer geaccepteerd te worden met mensen foto’s (denk wel aan de model releases van de mensen op de foto’s).

Bij Shutterstock ben ik begin 2008 begonnen met uploaden en mijn portfolio bevat op het moment van schrijven zo’n 920 foto’s. Tot nu toe heb ik bij Shutterstock $16.000,00 verdiend, waarvan bijna 10% met korte video’s. 

Bekijk de mogelijkheden bij Shutterstock

Screenshot

Foto’s verkopen via Dreamstime 

Dreamstime was de eerste stocksite waar ik foto’s ging uploaden. Ik vond dat meteen een fijne website met een actieve community. Dit is ook de website waar ik mijn eerste verkopen genereerde. Heeft een speciaal plekje in mijn hart dus, deze stocksite. Nog steeds vind ik Dreamstime een leuke website om lekker rond te snuffelen. Handig is dat je hier de inkomsten kunt converteren naar credits, mocht je zelf eens stockfoto’s van anderen willen kopen.

Bij Dreamstime ben ik begin 2006 begonnen met uploaden en mijn portfolio bevat op het moment van schrijven zo’n 1250 foto’s. Tot nu toe heb ik bij Dreamstime $9.750,00 verdiend.

Bekijk de mogelijkheden bij Dreamstime

Foto’s verkopen via Adobe Stock (voorheen Fotolia)

Fotolia is tot 2016 de aanbieder van stockfoto’s geweest die mij de meeste verkopen opleverde. Jarenlang was dit voor mij dé website om mijn foto’s te verkopen. Helaas liepen die inkomsten behoorlijk terug toen Fotolia werd overgenomen door Adobe Stock, in 2014/2015. Dit komt waarschijnlijk door een gigantisch groter aanbod aan foto’s en een vernieuwd algoritme in de zoekmachine van Adobe Stock. 

Bij Fotolia ben ik begin 2006 begonnen met uploaden en mijn portfolio bij Adobe Stock bevat op het moment van schrijven zo’n 1120 foto’s. Tot nu toe heb ik bij Adobe Stock (voorheen Fotolia) $12.200,00 verdiend.

Bekijk de mogelijkheden bij Adobe Stock

Screenshot

Foto’s verkopen via 123RF

Ook op de stocksite 123RF.com ben ik in het voorjaar van 2006 begonnen met uploaden van foto’s. Op het moment van schrijven staan er 971 foto’s in mijn 123RF.com portfolio en heeft de verkoop van stockfoto’s $2576,00 opgeleverd. In vergelijking met de andere stocksites beduidend lagere inkomsten dus, terwijl de hoeveelheid foto’s ongeveer gelijk is. 

Bekijk de mogelijkheden bij 123RF.com

Foto’s verkopen via iStockphoto / Getty Images

Met iStockphoto heb ik al vanaf het begin een haat/liefde verhouding. Ik heb iStockphoto nooit echt fijn gevonden, niet gebruiksvriendelijk. Het is altijd zoeken in je account, naar alles! Veel beter is het er niet op geworden nadat iStockphoto een samenwerking aan ging met Getty Images. Niet zo gek dus dat ik hier nooit veel foto’s heb geüpload, in totaal 112 foto’s. Toch heeft mijn stockfoto aanbod tot nu toe $800,00 opgeleverd. 

Bekijk de mogelijkheden bij iStockphoto / Getty Images

Foto’s verkopen via Depositphotos

Een stocksite die ik totaal vergeten was is Depositphotos. Er staan maar 4 foto’s in mijn Depositphotos portfolio, maar na jaren niet te hebben ingelogd zag ik dat verkoop toch nog $110,00 heeft opgeleverd. Zeker een stocksite waar ik weer mee aan de slag ga door meer foto’s te uploaden. 

Bekijk de mogelijkheden bij Depositphotos

Foto’s verkopen via Bigstockphoto 

Op Bigstockphoto heb ik vanaf maart 2007 mijn portfolio gevuld met 552 foto’s. Tot nu toe heeft deze stocksite voor $1557,00 aan inkomsten gezorgd. Na jaren lang niet ingelogd te hebben wil ik toch kijken naar de mogelijkheden om ook hier weer foto’s te gaan uploaden. 

Bekijk de mogelijkheden bij Bigstockphoto

Foto’s verkopen via Crestock 

Crestock is een beetje een ondergeschoven kindje als het om stocksites gaat. Zo’n twee jaar lang heb ik op deze stocksite deel uitgemaakt van het team met reviewers; samen met een aantal andere fotografen beoordeelde ik de foto’s die door verkopers werden geüpload. Alhoewel dat voor fijne inkomsten zorgde, bleef de verkoop van eigen foto’s op Crestock een beetje achter. In 2008 ben ik begonnen met foto’s uploaden, tot er 519 foto’s in mijn portfolio stonden. De meeste verkopen had in de periode van 2008 tot 2013, daarna werd het bedrijf overgenomen en daalden de verkopen drastisch. In totaal heb ik op Crestock $687,00 verdiend. Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe het nu precies met deze stocksite gaat, wel weet ik dat hij nog steeds bestaat.

Bekijk de mogelijkheden bij Crestock

Foto’s verkopen via app op je smartphone

Inmiddels zijn er ook mogelijkheden om foto’s via je smartphone te uploaden. Fijne apps hiervoor zijn van Dreamstime en Shutterstock. Ik vind het zelfs zó handig dat ik high res beelden van desktop overzet naar smartphone om ze daar te uploaden, omdat het zo lekker werkt met tags toevoegen. Heb je overigens een smartphone met goede, hoge resolutie camera? Dan kun je foto’s die je hiermee gemaakt hebt ook uploaden naar Dreamstime en Shutterstock.

Melissa

Ik ben Melissa, gek op reizen én op fotografie! Al jaren deel ik mijn ervaringen op Reislegende.nl en ik krijg geregeld vragen over mijn manier van fotograferen. Mijn werkwijze deel ik graag met je op deze website. Veel leesplezier en mocht je vragen hebben: stuur zeker een berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button