Lichtjes in de ogen: belangrijk voor sprekende portretten van dieren

Is het je wel eens opgevallen dat er op mooie, sprekende portretten nagenoeg altijd lichtpuntjes te zien zijn in de ogen van de geportretteerde? Deze lichtpuntjes worden catchlights genoemd. In het Nederlands heeft men het ook wel over vanglicht.

Catchlights

De heldere lichtpuntjes in de ogen van een persoon op de foto worden in de buitenlucht door bestaand licht gecreëerd wanneer iemand schuin naar het licht kijkt. Bij studiofotografie kunnen lampen een lichtbron goed nabootsen.

Maak je dierenportret sprekender door hier op te letten

Niet alleen bij het fotograferen van personen zijn catchlights belangrijk, ook dieren komen veel sprekender op de foto te staan wanneer de lichtpuntjes zichtbaar zijn. Hieronder een goed voorbeeld van een aap, waarbij de foto’s enkele seconden na elkaar werden gemaakt. Heel veel beweegt de aap eigenlijk niet eens met zijn koppie, het enige verschil is dat hij net even omhoog kijkt.

Maak altijd meerdere foto’s

Bij deze beelden zie je meteen het nut van meerdere foto’s achter elkaar maken. Het gedrag van een dier is niet te regisseren en zo’n moment van omhoog kijken kan plaatsvinden in een split second. Maak je maar 1 foto, dan is de kans groot dat je die sprankeling in de ogen net mist. En dat is natuurlijk zonde!

Melissa

Ik ben Melissa, gek op reizen én op fotografie! Al jaren deel ik mijn ervaringen op Reislegende.nl en ik krijg geregeld vragen over mijn manier van fotograferen. Mijn werkwijze deel ik graag met je op deze website. Veel leesplezier en mocht je vragen hebben: stuur zeker een berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button